רפואת שיניים לילדים
נעים להכיר: ד"ר אביה פוקס-נוי, מומחית לרפואת שיניים לילדים
ד"ר אביה פוקס-נוי בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטת תל-אביב, בהצטיינות. במהלך לימודיה הייתה מצטיינת דיקן מספר פעמים. בוגרת תוכנית ההתמחות לרפואת שיניים לילדים של הפקולטה לרפואת שיניים בהדסה עין כרם. חברה באיגודים מקצועיים ישראליים ובינלאומיים ומשתתפת בכנסים בארץ ובחו"ל. כיום בדרגת מרצה בפקולטה לרפואת שיניים בהדסה עין כרם, מדריכה סטודנטים ומתמחים ועוסקת במחקר בתחום.
ה"אני מאמין" שלי: טיפול שיניים בילדות יקבע את גישתו של הילד לרפואת שיניים להמשך חייו, ולכן חשוב לי להעניק במרפאה חוויה חיובית ונעימה יחד עם טיפול מקצועי ואיכותי.
אני מדברת עם הילדים לפי רמת הבנתם ובשפה ידידותית, והכל בסבלנות ובאמפתיה.
חשוב לי להוות "בית דנטלי" עבור הילדים וללוות אותם החל מבקיעת השן הראשונה, בזמן החלפת המשנן והתפתחות הסגר ועד להתבגרות.
אני מאמינה כי ילד המבקר באופן קבוע במרפאת שיניים מגיל צעיר, ומכיר טוב את הצוות והמרפאה, מרגיש בנוח ואף נהנה מהביקור.
תחומי טיפול
בדיקת שיניים לילדים
לבריאות הפה והשיניים השפעה משמעותית על איכות החיים: אנו זקוקים להם על מנת לאכול היטב, לדבר ברור ולהציג פנים וחיוך יפים. טיפול ומניעה של עששת בילדים חשובים גם לשיפור איכות החיים וגם מבחינה בריאותית. מחקרים מצביעים על קשר בין בריאות הפה בילדים לבין גדילה, עלייה במשקל והפסד ימי לימודים. אימוץ הרגלי היגיינה ותזונה נכונים ומעקב רפואי יסייעו בשמירה על השיניים.
אני ממליצה לבצע בדיקה כל חצי שנה החל מבקיעת השן הראשונה. בדיקת שיניים בילדים היא בעלת חשיבות גדולה וממלאת מספר תפקידים.
הראשון, היכרות של הילד עם הרופאה והמרפאה מגיל צעיר ובאופן שגרתי מביאה להפחתת חרדה ויצירת יחסי אמון, ביטחון וקירבה.
השני, הביקור מאפשר זיהוי הרגלי היגיינה של הילד וקבלת הדרכה מרופאת השיניים להרגלים נכונים: כיצד לצחצח את השיניים לילדים בגילאים שונים, מהי משחת השיניים המומלצת לפי גיל הילד, וטכניקות צחצוח גם לילדים סרבנים.
השלישי, הביקור מאפשר זיהוי הרגלי תזונה של הילד וקבלת הדרכה מרופאת השיניים להרגלים נכונים: כיצד להפחית את הסיכון לעששת בילד יונק או בילד הניזון מפורמולה, איך מאפשרים לילד צריכת ממתקים ועוד.
הרביעי, מניעת עששת על ידי ביצוע ניקוי שיניים מקצועי והנחת פלואוריד באופן תקופתי.
החמישי, אבחון מוקדם של עששת וטיפול בהתאם, אבחון הפרעות בהתפתחות השיניים או בבקיעת השיניים.
השגת שיתוף פעולה
על מנת שטיפול השיניים יהיה חוויה חיובית ככל הניתן עבור הילדים אני נוקטת בשיטות שונות ומגוונות. אני מסבירה מה הולך לקרות לפי רמת ההבנה של הילד ובשפה ידידותית, באמפתיה ובסבלנות. אני נמנעת מלהזכיר מושגים העלולים להפחיד כמו מקדחה או זריקה (ולכן חשוב לי שגם אתם ההורים תמנעו מכך).
אני משתמשת במכשיר הרדמה ממוחשב שמחליף את זריקת ההרדמה הישנה. ההרדמה הממוחשבת מאפשרת הרדמה נטולת כאב. בנוסף, המכשיר עצמו נראה כמו שרביט, ואינו מאיים על הילדים.
אני משתמשת בטכניקות הסחה, אני שרה לילדים ומאפשרת להם לבחור תוכן צפיה בטלוויזיה. וכמובן, חיזוק חיובי: מתן פרס בסיום הביקור.
כשכל זה לא מספיק יש צורך בטשטוש (סדציה) בזמן הטיפול. אחת השיטות הנפוצות בשימוש היא טשטוש על ידי שאיפת גז צחוק. השימוש בגז צחוק נועד לגרום להרגשה נינוחה ורגועה, להעלות את סף הכאב, ולהקטין תחושת אי נוחות במהלך הטיפול, מה שיביא לשיפור החוויה ושיתוף פעולה בעתיד. גז הצחוק ניתן דרך מסיכה ייעודית המונחת על האף. לכן, טרם הטיפול יש לוודא שהילד אינו מנוזל ומסוגל לנשום דרך האף. הגז אינו מצטבר בגוף והשפעתו נמשכת רק כל עוד הילד נושם אותו, והשפעתו חולפת מיד בתום הטיפול.
בילדים צעירים מאוד, בילדים מפוחדים מאוד, או בבעלי ניסיון שלילי בטיפול שיניים, יתכן קושי לשתף פעולה למרות שאיפת גז צחוק. במקרים כאלו ניתן לבצע טשטוש בעזרת תרופת הרגעה בשילוב עם שאיפת גז צחוק הניתנת בסירופ 45-60 דקות לפני הטיפול. הטשטוש המושג על ידי שילוב התרופה והגז נועד גם הוא לגרום להרגשה נינוחה ורגועה, לצמצם חרדה, להעלות את סף הכאב, ולהקטין תחושת אי נוחות במהלך הטיפול, ומביא לשינוי קל בהכרה ובמצב הרוח. הילד נכנס למצב של שקט, יציבות רגשית ותגובות מאוזנות.
ילדים צעירים עם קושי בשיתוף פעולה וטיפולים רבים עלולים להתקשות בביצוע סדרת טיפולים ארוכה. במקרים כאלו נדרשת לעיתים הרדמה כללית. הרדמה כללית מתאימה גם לילדים עם צרכים מיוחדים או בעיות רפואיות מורכבות, וכאשר שיטות הטשטוש השונות נכשלו. ההרדמה מבוצעת במרכז רפואי מתאים על ידי רופא/ה מרדים/ה, תוך נקיטת כל אמצעי הניטור הנדרשים. בזמן שהילד/ה מורדם/ת מבוצע כל טיפול השיניים הדרוש. הילד/ה אינו/ה בהכרה ולכן לא נדרש לשתף פעולה ואינו זוכר את הטיפול, וכך לא נשארת לילד/ה חווית טיפול שלילית.
איטומי חריצים
איטום חריצים הינו טיפול מניעתי, אשר מטרתו להקטין את הסיכון לעששת בחריצי השיניים הטוחנות. בחריצי השיניים הצחצוח המכני פחות יעיל וגם השפעת הפלואוריד קטנה יותר. כיסוי החריץ בחומר איטום מרדד את עומקו, ובכך מביא לאחיזה פחותה של שאריות המזון והחיידקים בחריץ ומסייע לצחצוח יעיל יותר באזור.
הטיפול מומלץ לשיניים טוחנות קבועות ונשירות בעלות חריצים עמוקים וסיכון גבוה לעששת. הוא מבוצע ללא צורך בהרדמה מקומית, ויש לבדוק את תקינות האיטומים בכל ביקורת שגרתית.
על אף שמדובר בהליך שכיח ברפואת שיניים, ישנה חשיבות רבה לכישורי הרופא/ה המבצע/ת את האיטומים. במידה והאיטום לא מבוצע כראוי - כלומר, שנוצר רווח בין האיטום לחריץ - יכול להיגרם אפקט הפוך מהרצוי . במקום שהאיזור יהיה מוגן מפני חיידקים, הוא הופך לנקודת תורפה בה מצטברים מזון וחיידקים, ובנקודה זו יתפתח חור. מעבר לכך, הכרחי לבצע את האיטומים ביובש מוחלט של השן אחרת האיטום ייפול תוך זמן קצר מאוד. על מנת לבצע איטומים כראוי דרוש רופא/ה מיומן/ת אשר יכול/ה לזכות בשיתוף פעולה מצוין של הילד/ה, ובאמצעות כך ניתן להגיע לתוצאה מעולה.
כתרים טרומיים
כתר טרומי מבוצע במצב של נזק חמור לשן כגון עששת עמוקה, טיפול שורש או שבר. הכתר מהווה בעצם תחליף מלאכותי לכותרת של שן טבעית. מטרתו היא להיות "קסדה" עבור השן ולהגן על שארית השן החלשה שנותרה. הכתר גם מאפשר המשך תפקוד תקין של השן בלעיסה.
הכנת כתר טרומי בילד מבוצעת בפגישה אחת.
הכתרים הטרומיים עשויים ממתכת (ניקל-כרום). הם קיימים במספר מידות ועקב גמישות המתכת ניתן למצוא את המידה הנכונה ולהתאימה לשן. בפגישה אחת מבוצעת השחזת השן, התאמת הכתר והדבקתו. כתרים טרומיים מתכתיים נמצאים בשימוש עשרות שנים. התקנתם קלה עבור הרופאה ועבור הילד/ה, והצלחתם מוכחת לאורך שנים. חסרונם היחידי הוא צבעם הכסוף, אך יש לזכור כי הם מותקנים בשיניים אחוריות בלבד.
בשנים האחרונות קיימים בשוק כתרים טרומיים העשויים זירקוניה, הנותנים מענה אסתטי לשיניים הזקוקות לכתר. היתרון האסתטי הגדול מלווה גם במעט חסרונות: ההתאמה דורשת הסרת חומר שן רב יותר, ולעיתים זה יחייב ביצוע קיטוע מוך בשן. לעיתים כתרים אלו לא ניתנים לביצוע עקב צפיפות או אובדן מקום.
טיפול בגז צחוק, טשטוש והרדמה כללית
על מנת שטיפול השיניים יהיה חוויה חיובית ככל הניתן עבור הילד יש צורך לעיתים בטשטוש (סדציה) בזמן הטיפול. אחת השיטות הנפוצות בשימוש היא סדציה על ידי שאיפת גז צחוק (נייטרוס אוקסיד). השימוש בגז צחוק נועד לגרום להרגשה נינוחה ורגועה, לצמצום חרדה, להעלות את סף הכאב, ולהקטין תחושת אי נוחות במהלך הטיפול, מה שיביא לשיפור החוויה ושיתוף פעולה בעתיד. גז הצחוק ניתן דרך מסיכה ייעודית המונחת על האף. לכן, טרם הטיפול יש לוודא שהילד/ה אינו מנוזל/ת, ומסוגל/ת לנשום דרך האף. הגז אינו מצטבר בגוף והשפעתו נמשכת רק כל עוד הילד/ה נושם/ת אותו. השפעת גז הצחוק חולפת מיד בתום הטיפול.
בילדים צעירים מאוד לעיתים קרובות לא ניתן להשיג שיתוף פעולה בשיטת הטשטוש הנשאף. ילדים עד גיל 3 הם בשלב טרום-קואופרטיבי ולא ניתן לצפות לשיתוף פעולה. בנוסף, ילדים חרדים מאוד או בעלי נסיון שלילי בטיפול שיניים, מתקשים לשתף פעולה למרות שאיפת גז הצחוק. במקרים כאלו ניתן לבצע טשטוש בעזרת תרופת הרגעה בשילוב עם שאיפת גז צחוק. קיימות מספר תרופות הרגעה אפשריות, הניתנות בסירופ 30-60 דקות לפני הטיפול. הטשטוש המושג על ידי שילוב התרופה והגז נועד גם הוא לגרום להרגשה נינוחה ורגועה, לצמצם חרדה, להעלות את סף הכאב, ולהקטין תחושת אי נוחות במהלך הטיפול, ומביא לשינוי קל בהכרה ובמצב הרוח. הילד/ה נכנס/ת למצב של שקט, יציבות רגשית ותגובות מאוזנות.
נסיון לאורך השנים הראה כי בילדים שזקוקים למספר רב של טיפולים, למרות שיתוף פעולה סביר בטיפול השיניים הראשון והשני, בטיפול השיניים השלישי שיתוף הפעולה של הילד יורד באופן משמעותי. ילדים צעירים עם קושי בשיתוף פעולה וטיפולים רבים עלולים להתקשות בביצוע סדרת טיפולים ארוכה. במקרים כאלו נדרשת לעיתים הרדמה כללית. הרדמה כללית מתאימה גם לילדים עם צרכים מיוחדים או בעיות רפואיות מורכבות, וכאשר שיטות הטשטוש השונות נכשלו. ההרדמה מבוצעת במרכז רפואי מתאים על ידי רופא/ה מרדים/ה, תוך נקיטת כל אמצעי הניטור הנדרשים. בזמן שהילד/ה מורדם/ת מבוצע כל טיפול השיניים הדרוש. הילד/ה אינו/ה בהכרה ולכן לא נדרש לשתף פעולה ואינו זוכר את הטיפול, וכך לא נשארת לילד/ה חווית טיפול שלילית.
עקירת שיניים ושומרי מקום
שיני החלב משמשות ללעיסה, אך יש להן תפקיד נוסף וחשוב בשמירת המקום לשיניים הקבועות שיחליפו אותן. יש חשיבות גדולה לנסות לשמר כל שן בפה, ומכאן חשיבות מניעת העששת והטיפול. ישנם מקרים בהם לא ניתן עוד לשמור על השן בפה ויש לעקור אותה: כאשר ההרס הכותרתי נרחב ולא ניתן עוד לבצע שחזור או כתר טרומי, כאשר קיים נזק לשורשים ולא ניתן לבצע טיפול שורש, או במקרים של זיהום או דלקת המערבים את הנבט של השן הקבועה.
לאחר העקירה עלולה להיות תזוזה של השיניים לכוון המקום של השן החסרה, דבר היכול להוביל לכליאת השיניים הקבועות או בקיעתן במיקום לקוי. על מנת למנוע תזוזה שכזו יש לבצע שומר מקום. ניתן לבצע שומר מקום רק אם קיימת שן אחורית יותר מהשן שנעקרה, ורק כאשר יש שמירה נאותה על הגיינת הפה. במקרים כאלו רופא/ת השיניים מתאים/ה טבעת מתכתית לשן האחורית ושולח מטבע של הלסת למעבדה, שם מכינים את שומר המקום. בפגישה הבאה שומר המקום יודבק בפה הילד/ה.