שאלות ותשובות - השתלות שיניים
האם מצבי הבריאותי מאפשר השתלה דנטלית?
באופן כללי, אדם שמספיק בריא כדי לעבור את הטיפול הדרוש עבור גשר קבוע או עקירת שן, מספיק בריא גם לעבור השתלה דנטלית. כמו כן, טיפול זה אינו מומלץ עבור אנשים עם מצבים בריאותיים מסוימים. שיטת ההשתלה המומלצת עבורך תיקבע לאחר התייעצות עם רופא השיניים. מיקום וכמות העצם שניתן יהיה להשתמש בה הם הגורמים העיקריים לקביעת שיטת ההשתלה ומידת ההתאמה של המטופל.
מה מידת הסיכון שהגוף ידחה את השתלים?
דחיית השתלה על ידי הגוף יכולה להתרחש במקרים של השתלת איברים חיוניים, כגון לב. שתלים דנטליים, לעומת זאת, נמצאים בקטגוריה אחרת לגמרי של השתלות כיוון שאין צורך להתאים סוג דם ורקמה, כמו במקרה של השתלת איברים. הגוף קולט את חומרי ההשתלה לתוך העצם; לכן אחוזי ההצלחה של השתלות דנטליות כיום גבוה מאוד. ישנם טיפולי השתלה שלא עוברים בהצלחה, אך הדבר קשור יותר ליכולתו של הרופא/ה לקבוע את מידת התאמת הטיפול למטופל, כישורי הרופא/ה ומחוייבות המטופל לטיפול מונע והיגיינת פה. גורם חשוב נוסף להצלחת הטיפול, כמו במקרה של כל טיפול שיניים אחר, הוא מעקב וטיפול קבועים אצל רופא/ת השיניים. בדיקה תקופתית של בריאות הרקמה הרכה ותפקוד השתלים חשובה להבטחת הצלחת הטיפול לטווח הארוך.
כמה זמן השתלים מחזיקים מעמד?
כמה זמן שיניים מחזיקות מעמד? הן אמורות להספיק לכל החיים, אך כידוע, במקרים רבים זה לא קורה. בעיות דנטליות נובעות בדרך כלל מהזנחת הטיפול היומיומי בשיניים או דחיית טיפול בבעיה. הדבר נכון גם כשמדובר בשתלים. עם בדיקות קבועות ושמירה על היגיינת פה, השתלים אמורים להספיק לכל החיים. לא ניתן להבטיח זאת בוודאות, שכן בריאותו של אדם תלויה במשתנים רבים שאינם בשליטתו של רופא/ת השיניים, כגון תזונה נכונה, תכונות גנטיות והופעתן של מחלות שונות. כלומר, התשובה לשאלה זו היא שאין דרך לדעת כמה זמן שתל יחזיק מעמד, אך אורח חיים נכון ורופא/ה בעל כישורים מתאימים תורמים רבות להצלחת הטיפול לטווח ארוך.
האם שתלים דורשים טיפול מיוחד?
יש לטפל בשתלים כפי שמטפלים בשן רגילה: לבצע בדיקות תקופתיות אצל רופא/ת השיניים, לצחצח שיניים ולהשתמש בחוט דנטלי, להגיע לטיפול שגרתי אצל השיננית. צריך גם לזכור שטיפול בחניכיים חשוב גם הוא לבריאות השיניים – מחלות חניכיים הן הגורם העיקרי לאיבוד שיניים.
האם ההשתלה עצמה כואבת? כמה זמן זה לוקח?
במקרה של השתלות דנטליות, תחושת אי-הנוחות שלאחר הניתוח מועטה. בדרך כלל המטופל נוטל משככי כאבים כמו אקמול או אדוויל במשך יום-יומיים לאחר הניתוח. בעת ההשתלה מבצעים הרדמה מקומית, כך שהיא לא אמורה לכאוב כלל. אורך הניתוח תלוי בכמות השתלים ומורכבות השמתם, ויכול לקחת בין חצי שעה ל-3-4 שעות.
מהו אורך תהליך ההשתלה הדנטלית כולו? האם אשאר בלי שיניים או שלא אוכל לאכול זמן רב?
לאחר ביצוע הערכה ותוכנית טיפול על ידי רופא/ת השיניים, השלב הראשון הוא בדרך כלל ההשתלה עצמה. הניתוח מבוצע במרפאה, לרוב בביקור אחד. ישנם מקרים בהם ניתן לבצע כתרים זמניים ביום ההשתלה אך לעיתים השתלים יהיו מכוסים על ידי החניכיים במשך 3-6 חודשים. במהלך תקופה זו השתלים מתחברים לעצם הלסת, ועל המטופל ללבוש שיניים תותבות זמניות או גשר ולאכול רק מזון רך במשך כמה שבועות.
בשלב השני, חושפים את השתלים במידה ויש צורך ויוצרים ומתאימים את השיניים התותבות הקבועות שיחוברו לשתלים. ידרשו לכך מספר תורים במהלכם יוכנו תבניות של הפה ותיבדק התאמת השיניים החדשות לפה בשלבים שונים של יצירתן. בדיקות אלו נחוצות כדי להבטיח שגודלן, צורתן, צבען וזויתן של השיניים החדשות יתאימו לשאר השיניים ולפניו של המטופל. שלב זה אורך בין 4 ל-8 שבועות. הטיפול כולו (כל השלבים ביחד) אורך לרוב 5-8 חודשים, אך יכול להתארך אם יש צורך בטיפולים בעצם או בחניכיים.
שמעתי שהשתלה דנטלית היא טיפול ניסיוני – האם זה נכון?
כלל וכלל לא! להשתלות דנטליות היסטוריה ארוכה של שימוש והצלחה. זהו הטיפול הנחקר ביותר בתחום רפואת השיניים, ולמרות שאין 100% הצלחה, הטכנולוגיה כיום מובילה לאחוזי הצלחה גבוהים מאוד אצל רופאים בעלי כישורים מתאימים. אנו משתמשים בשתלים שאושרו על ידי ה-FDA (משרד הבריאות האמריקאי) והם מהמתקדמים בעולם.
שמעתי שהשתלות דנטליות הן יקרות. כמה הן עולות?
הטיפול עשוי לדרוש השקעה משמעותית, יחד עם זאת, מחיר ההימנעות מהטיפול עשוי להיות גבוה בהרבה. איבוד הדרגתי של עצם יכול להוביל לחשיפת עצב, סדק בלסת וחוסר יכולת לתפקד עם שיניים תותבות רגילות. בשלב זה עלויות הטיפול יקרות בהרבה, והוא עשוי לכלול השלמות עצם מקיפות הדורשות אשפוז בבית חולים וזמן החלמה ארוך במיוחד. ביצוע ההשתלה לפני אובדן קריטי של עצם לא רק חוסך כסף, אלא גם מאט את תהליך איבוד העצם ומגביר את סיכויי ההצלחה לטווח הארוך.
האם הביטוח מכסה השתלות דנטליות?
כן ולא – יש חברות שכן, יש שלא ויש שמכסות רק חלק מההוצאות. במקרים רבים הביטוח מכסה חלק גדול מהוצאות הטיפול, אך לצערנו לא תמיד ניתן להבטיח זאת.
עלי לעבור מספר עקירות וארצה להחליף את השיניים החסרות בשתלים. האם אפשר לבצע את שני הטיפולים בביקור אחד?
הדבר תלוי בכמות העצם הקיימת באזור בו נעקרה שן ובהימצאותו או היעדרו של זיהום בפה. ביצוע ההשתלה באותו ביקור בו נעקרה השן מסייע לשימור רוחב וגובה העצם ויכול למנוע צורך בהשלמת עצם כשהיא מתכווצת באופן טבעי לאחר עקירה. בשנה הראשונה שלאחר עקירה, עצם הלסת יכולה לאבד עד 40% מרוחבה. לעיתים, זיהום בשן או בחניכיים משמיד את העצם במידה כזו שנדרשת השלמת עצם לפני שניתן יהיה לבצע השתלה. ביצוע ההשתלה באותו ביקור בו בוצעה העקירה יכול לחסוך לפחות 3 חודשי החלמה, לעומת מצב בו מחכים שאזור העקירה יחלים לפני השתלה.
אני אוהב/ת לטייל. האם אוכל לבצע השתלות דנטליות מבלי להישאר באותו מקום מספר חודשים ברצף?
במהלך רוב תהליך הטיפול, מטופלים יכולים לנהל אורח חיים רגיל ואפילו לטייל. בדרך כלל, הזמן הארוך ביותר שבו מומלץ למטופל להישאר קרוב לבית הוא מיד לאחר ההשתלה עצמה, כלומר הניתוח. רוב האנשים (הגיל לא חשוב) מסוגלים לחזור לשגרה כבר תוך 2-3 ימים לאחר הניתוח. מומלץ להישאר באזור 14 ימים לאחר הניתוח, על מנת להבטיח שתהליך ההחלמה מתקדם כמו שצריך. לוקח לשתלים 5-6 חודשים להתחבר לעצם, אך מיום הניתוח ועד לחיבור השיניים התותבות החדשות, המטופל יכול בדרך כלל ללבוש שיניים תותבות או גשר זמני. במהלך חודשים אלו אפשר לטייל ולעשות מה שרוצים.
מדוע שיניים תותבות לא מתאימות עם הזמן?
במקרים רבים הלחץ המופעל על ידי שיניים תותבות שלמות או חלקיות על החניכיים מחליש אותן וגורם להן להפוך לרפויות. לכן השיניים התותבות כבר לא יושבות טוב עליהן ונהיות לא נוחות, גם אם משתמשים בדבק – כמו בגדים שנהיים גדולים מדי כשיורדים במשקל – דבר הגורם לאיבוד עצם ובעיות חניכיים נוספות. שתלים דנטליים מאטים את איבוד העצם ושחיקת החניכיים. בניגוד לשיניים התותבות, שמפעילות לחץ על החניכיים והלסת, שתלים דנטליים יושבים בתוך העצם, מוקפים על ידה, ולכן מעבירים את לחץ הלעיסה לתוך העצם באותו אופן כמו שיניים אמיתיות. זה יכול אפילו לחזק את העצם, להגביר את דחיסותה ולצמצם את הנזק שנגרם לעצם מהשיניים התותבות.
יש לי שן שבורה ורופא/ת השיניים המליץ/ה עקירה וגשר, אך איני מעוניין/ת לשייף את השיניים הבריאות שמשני צידיה עבור הגשר. האם שתל יכול להתאים במקום?
שתל יכול להתאים מאוד במצב כזה. שיוף השיניים מחליש אותן והופך אותן רגישות יותר לריקבון ולבעיות חניכיים, ומגביר את הסיכוי לטיפולי שורש. לפעמים גם גשר יכול להתאים, אך השימוש בשתלים הוא לרוב עדיף – קל יותר לנקות אותם, אין צורך לגרום נזק לשיניים אחרות וזה הדבר הקרוב ביותר לשן אמיתית.
האם כל רופא/ת שיניים יכול/ה לבצע השתלה דנטלית?
לפי החוק כן, אך כמו עם כל טיפול רפואי, לא כל הרופאים מנוסים, מיומנים ומרגישים בנוח לבצע את הטיפול באותה מידה. בנוסף, כמו עם כל טיפול, יש "עקומת למידה" ורצוי לבחור רופא/ה בעל/ת ניסיון רב בסוג טיפול זה על מנת לקבל את התוצאה הטובה ביותר לטווח הארוך.
אני מעוניין/ת להחליף שתי שיניים חסרות בשתלים. האם ניתן לשים במקומן רק שתל אחד ולחבר אותו לשן אחרת בעזרת גשר?
זה לא רעיון טוב – באופן כללי, עדיף לא לחבר שתלים לשיניים. במקרים רבים מחברים שתלים אחד לשני כדי לחזק אותם, וזה עובד. אז למרות שבטווח הקצר יותר יקר לשים שני שתלים במקום אחד, יש סיכוי גבוה יותר להצלחה בטווח הארוך עם שני שתלים.
חסרות לי רוב השיניים האחוריות ואיני רוצה לאבד את השיניים הקדמיות. ניסיתי מספר תותבות חלקיות, אך הן לא היו נוחות לי. האם ניתן להחליף את השיניים האחוריות בשתלים ולהשאיר את השיניים שנותרו מלפנים?
זהו מצב מאוד שכיח. ראשית, נעשה כל שביכולתנו כדי לשמור על השיניים הטבעיות, כל עוד נותרה עבורן תמיכת מספקת של העצם והחניכיים. רופאת השיניים תבצע בדיקה על מנת להעריך אם השיניים בריאות מספיק כדי להישאר. איננו רוצים ששיניים לא בריאות יסכנו את הצלחת הטיפול, בין אם מדובר בשתלים או טיפול אחר. יש להתאים לצרכים הספציפיים של המטופל את אופן השלמת השיניים החסרות. אם חווית קשיים עם תותבות חלקיות, יתכן ששתלים דנטליים הם חלופה טובה עבורך.
כבר שנים שחסרות לי השיניים האחוריות העליונות בצד אחד של הפה ולא עשיתי כלום בנידון. נדמה שהסינוסים שלי תמיד מפריעים לי יותר בצד הזה מאשר בצד בו נותרו שיניים. האם קיים קשר בין הדברים?
תופעה נפוצה בקרב אנשים שחסרות להם שיניים אחוריות עליונות במשך תקופה ארוכה היא התפשטות כלפי מטה של הסינוס בתוך הלחי. כשנולדים הוא בגודל של אפונה אחת, וגדל בהדרגה עם התפתחות הגולגולת. גדילה זו באה על חשבון העצם שמסביב. על מנת להשלים את השיניים החסרות בשתלים, יתכן שתידרש הרמת סינוס כדי לפנות עבורם מקום. הרמת הסינוס כוללת השמת עצם או תחליף עצם באזור בו היה החלק התחתון של הסינוס. תחליף העצם משמש מעין פיגומים עליהם נבנית העצם הטבעית. העצם החדשה מרימה את הסינוס, מקטינה את שטחו ויכולה לאפשר לנוזלים בסינוס להתנקז יותר בקלות, והכי חשוב: יוצרת מצע עבור השתלים.
הסבים והסבתות שלי ושני הורי הרכיבו שיניים תותבות במשך שנים רבות. לאחרונה, איבדתי שתי שיניים. האם זה אומר שאזדקק לשיניים תותבות בעתיד?
בעבר היה נפוץ ומקובל שבשלב מסוים בחיים מתחילים לאבד שיניים, ואז עוברים לשיניים תותבות. המציאות כיום היא שכן ניתן לשמור על השיניים הטבעיות כל החיים. אולם, במקרה שמאבדים או עומדים לאבד שיניים, שתלים יכולים להוות תחליף טוב. ניתן להחליף בשתלים שן אחת, רצף של שיניים או קשתות שלמות של שיניים. לאנשים עם שיניים או חניכיים רגישות סיכוי גבוה יותר לאבד שיניים. אם יש לך היסטוריה משפחתית של שימוש בשיניים תותבות, עליך לעשות כל מאמץ כדי לשמור על שינייך – כך אולי לא תזדקק לשיניים תותבות בעתיד. במקרה שאיבדת שן אחת או יותר, שתלים דנטליים יכולים להוות תחליף טוב לשיניים תותבות.
יש לי שיניים תותבות כבר כמה שנים ואיבדתי חלק ניכר מהלסת. השיניים התותבות התחתונות שלי לא יושבות טוב. מה אפשר לעשות בנידון?
ברוב המקרים, האפשרויות הזמינות כיום בתחום השתלים הדנטליים מאפשרות טיפול בבעיה. אנו ממליצים לטפל בבעיה כבר כשמתחילים לחוש אי-נוחות עם המצב הנוכחי, למשל: שימוש מופרז בדבק, יכולת ללעוס רק מזון רך, חוסר יכולת לטעום מזונות מסוימים, פצעים בפה, חוסר שביעות רצון ממראה השיניים התותבות והנשך (במקרים מסוימים האף והסנטר מתקרבים זה לזה). ככל שמטפלים בבעיות מהר יותר בעזרת שתלים, כך יש יותר אפשרויות לטיפול. אם נתקלת בבעיה אחת או יותר מאלו המצוינות לעיל, שתלים דנטליים יכולים להתאים לך.
אני לובש/ת שיניים תותבות כבר שנים רבות. אני משתמש/ת בדבק כדי לקבע אותן במקום, אבל כבר נמאס לי מהטעם הרע והבלאגן בפה. האם שתלים דנטליים יכולים להחליף את השימוש בדבק?
הצורך להדביק את השיניים התותבות פעם אחר פעם, בייחוד אחרי משקה חם או ארוחה, הוא תלונה נפוצה. גם פעולות כמו לצחוק, להתעטש או להשתעל יכולות להוות בעיה עבור מי שזקוק לדבק כדי לקבע שיניים תותבות. מעבר לאי הנוחות והטרחה שנגרמות, נפילת השיניים התותבות יכולה גם להיות מאוד מביכה. ניתן לבצע השתלה של לפחות שני שתלים כדי לקבע את התותבת וכך לבטל את הצורך בדבק.
יש לי שיניים תותבות שלמות גם למעלה וגם למטה. העליונות בסדר גמור, אבל התחתונות כל הזמן זזות כשאני אוכל/ת. האם ניתן לשים שתלים למטה ולהמשיך להשתמש בתותבת העליונה?
בהחלט כן. זהו מצב נפוץ. שיניים תותבות תחתונות הן הפרוטזה הכי פחות יציבה. כשלועסים, שיניים תותבות תחתונות זזות בערך פי 5 מהעליונות. עבור מי שאיבד חלק ניכר ממסת העצם בפה, קיימות בעיות נוספות, כגון בעיות בקואורדינציה של השרירים, קושי בדיבור וקושי בשמירת בתותבת במקום. בעיות מסוג זה מפריעות לניהול אורח חיים נורמלי. שתלים יכולים להוות פיתרון לכל הבעיות הללו. גם במקרים בהם יש אובדן עצם רב, יש סיכוי גבוה לשפר את המצב בעזרת שתלים. ברוב המקרים בדיקה מקיפה של הפה וצילום פנורמי הם כל מה שדרוש כדי לקבוע האם טיפול מסוג זה מתאים עבורך.
יש לי שיניים תותבות שלמות גם למעלה וגם למטה. אני לא סובל/ת יותר את התותבת התחתונה. האם אזדקק לשתל נפרד עבור כל שן חסרה בלסת התחתונה?
אין צורך בשתל נפרד עבור כל שן חסרה. מספר השתלים הדרושים כדי לתמוך בשיניים המלאכותיות תלוי בסוג השתלים ובסוג השיניים (נשלפות או קבועות). למשל, אם רופאת השיניים תחליט ששתלים מתאימים למצבך, ידרשו בין 2 ל-8 בהתאם לטכניקה שתיבחר על מנת ליצור את השיניים החדשות. ברוב המקרים, בדיקה ייסודית של הפה וצילום פנורמי הם כל מה שצריך כדי להחליט איזה סוג שתל מתאים ומה כמות השתלים הדרושה. במקרים מורכבים יותר, לעיתים יש צורך במספר צילומים של הפה או בבדיקות CT.
בן/בת-זוגי איבד/ה את כל השיניים כתוצאה ממחלת חניכיים, אך מסרב/ת ללבוש שיניים תותבות. האם שתלים דנטליים יראו ויתפקדו כמו שיניים אמיתיות?
ניתן להחליף קשת שלמה של שיניים בשתלים. אצל כל מטופל יש נסיבות שונות שצריך לקחת בחשבון כשמחליטים מהו סוג השתל המתאים להם. המטרה היא להעלים את השימוש בשיניים תותבות. השאיפה לתפקוד חברתי נורמלי ויכולת ללעוס כמו שצריך מניעה את ההתקדמות בתחום השתלים הדנטליים. טיפולים מסוג זה מעניקים למטופל שיניים יציבות, במקרים רבים לראשונה מזה שנים רבות. ניתן לחבר תותבת נשלפת למספר שתלים או להשלים את השיניים החסרות עם גשרים קבועים או נשלפים שנתמכים על ידי 5-8 שתלים. שתלים הם אופציה טובה ומעשית לשיפור איכות החיים ובריאות הפה.
לפני מספר שנים התייעצתי עם רופא/ת שיניים לגבי החלפת שיניים תותבות תחתונות בשתלים דנטליים. הוא/היא אמר/ה שאין לי מספיק עצם כדי לשים שתלים מבלי להסתכן בסדק בלסת. האם יש אפשרויות אחרות?
בעקבות ההתפתחות הטכנולוגית בתחום השתלים הדנטליים, קיימות כיום יותר טכניקות ואפשרויות. נדיר שלא ניתן לבצע במטופל השתלה, או שילוב של כמה סוגי השתלות. קיימים כיום כמה סוגים של שתלים שמתאימים במקרים של בעיות שונות. הטכניקות להשלמת עצם מאוד השתכללו ובמקרים רבים ניתן לבצע אותם במרפאת השיניים. השלמות עצם יכולות לחזק את הלסת ולספק מצע נוסף להשמת השתל.
השיניים התותבות העליונות שלי עושות לי בחילה ומונעות ממני לחוש במרקם וטמפרטורה של אוכל. האם שתלים יכולים לעזור לי?
כנראה שכן. שיניים תותבות עליונות מכסות את החך, שם נמצאות בלוטות טעם רבות ולכן מפריעות לחוש בטעם. השימוש בשתלים כדי לתמוך בשיניים מלאכותיות (נשלפות או קבועות) משאיר את החך חשוף ולכן לא נגרמת בחילה ואין הפרעה לחוש טעם.
שן שעברתי בה טיפול שורש נסדקה וכעת צריך לעקור אותה. האם ניתן להחליפה בשתל או שאזדקק לגשר או תותבת חלקית?
שיניים שעברו טיפול שורש חלשות יותר משיניים אחרות ומעט מיובשות, ולכן נסדקות יותר בקלות. הן יכולות לפעמים להיות שבירות כמו זכוכית. בעבר היה נהוג לעקור את השן ולשייף את השיניים שמשני צידיה כדי ליצור גשר – שני כתרים אליהם מחוברת שן מלאכותית. במקרים מסוימים זו עדיין האפשרות היחידה, אולם במקרים רבים ניתן להשתמש בשתל ואין צורך לשייף שיניים בריאות.