top of page

השתלת שיניים

השתלת שיניים וטיפולים שיקומיים מבוצעים במרפאה על ידי ד"ר ליבי כרמי וד"ר מיכאל סמינסקי.

ד"ר ליבי כרמי הינה בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטת תל-אביב בהצטיינות ובוגרת GP (ג'נרל פרקטיס), לימודים מתקדמים בשיקום הפה לרופאי שיניים בבית הספר לרפואת שיניים של האוניברסיטה העברית בירושלים.

היא מקפידה להשתלם, להתעדכן ולהעשיר את ידיעותיה בארץ ובחו"ל, במגוון תחומים ביניהם: הרמות סינוס, השתלות שיניים, ביצוע שתלים בהטייה ושיקום על גביהם, תותבות מקובעות שתלים (תותבות נשלפות) וציפויי חרסינה. ד"ר כרמי מוסמכת מטעם משרד הבריאות לביצוע טיפולי שיניים בהרדמה כללית, סדציה וגז צחוק.

ד"ר מיכאל סמינסקי הינו בוגר לימודי התמחות ברפואת חניכיים מהמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה וחבר באיגוד הישראלי לפריודונטיה ואוסטאואינטגרציה. דיפלומט הפדרציה האירופית לפריודונטיה EFP. סיים לימודי רפואת שיניים באוניברסיטת תל אביב ובעל תואר מוסמך בבריאות הציבור מאוניברסיטת La Sapienza, Roma ד"ר סמינסקי מלמד במחלקה לפריודונטיה באוניברסיטת תל אביב, בעל מספר פרסומים בספרות המדעית ומרצה בכנסים מקצועיים בארץ ובחו"ל.

ד"ר כרמי וד"ר סמינסקי הינם בעלי ניסיון רב בביצוע השתלת שיניים, בשיקום הפה ותיקון טיפולים שלא צלחו. הם מנוסים בטיפול במקרים מורכבים שדורשים פתרונות יצירתיים, ומאמינים שבעזרת תכנון נכון וקפדני אפשר להגיע לתוצאה שהיא גם פונקציונלית וגם אסתטית. במרפאתנו נעשה שימוש בחומרים ובמכשור המתקדמים והאיכותיים ביותר, המאפשרים להגיע לתוצאה מדוייקת וארוכת טווח.

במרפאה קיים גם ניסיון רב בשיקום על גבי שתלים שמוקמו בזוויות לא מוצלחות ובעייתיות, בהתמודדות עם בעיות של נסיגת חניכיים ועצם, ובטיפול במקרים בהם בוצע טיפול שיקומי שנכשל בעבר, היוצר תשתית בעייתית להמשך שיקום.

ד"ר ליבי כרמי
ד"ר ליבי כרמי
ד"ר מיכאל סמינסקי
ד"ר מיכאל סמינסקי

עד לפני מספר שנים, שיניים תותבות היו התחליף היחיד עבור אנשים שאיבדו את שיניהם. מדובר בפלטות נשלפות שצריך להרכיב על גבי החניכיים. הדבר גורם לאי נוחות רבה, ירידה משמעותית ביכולת הלעיסה, חסימת חוש הטעם, קושי בדיבור, פשרה אסתטית וגם לספיגת עצמות בשתי הלסתות (כאשר עצמות הלסת נותרות ללא שיניים או שתלים, הן נספגות ומאבדות מגובהן). רבים מהאנשים נטולי השיניים סובלים מאוד לשאת את התותבות. השתלות שיניים מהוות פתרון לבעיות הללו, ומשפרות באופן משמעותי את איכות החיים ואת תחושת הביטחון הכללית. השתלים נראים ממש כמו שן טבעית, והם חזקים ויציבים יותר, כלומר מאפשרים ללעוס ולדבר כרגיל.

 

שתלים דנטליים הם מעין ברגים המושתלים לתוך עצם הלסת. לשתלים ניתן לחבר כתרים קבועים או תותבות נשלפות, שמחליפות את השיניים החסרות. כיוון שהשתל מוחזק על ידי העצם, הוא מדמה שן טבעית באופן אופטימלי – הן ביציבותו והן במראה.

 

קיימים כמה סוגי שתלים, לא כל סוג מתאים לכל מצב. כמו כן, הבחירה בין שיקום על גבי כתרים או תותבות תלויה בכמות השתלים הנדרשת, בגודלם ובזוויתם. הצלחת הטיפול תלויה במידה רבה בבחירת רופא/ת השיניים בסוג השתל המתאים וביכולתו/ה לחשוב קדימה. על מנת לתכנן את מהלך הטיפול יש לבצע בדיקה של השיניים והחניכיים, צילום סי.טי וצילום רנטגן. מצב החניכיים, העצם, השיניים ובריאות המטופל/ת – כל אלו הם קריטריונים חשובים לבניית תוכנית טיפול הולמת. מחוייבות המטופל/ת לשמירה על היגיינת הפה ולמעקב אחרי הוראות הרופא/ה חשובה גם היא להצלחת הטיפול.

 

לא בטוחים אם שתלים מתאימים עבורכם? עיינו בדף שאלות ותשובות על שתלים או צרו קשר

שתלים - מילון מונחים
  • שתלים דנטליים (או השתלות שיניים) – ברגים המושתלים לתוך עצם הלסת. לשתלים ניתן לחבר כתרים קבועים או תותבות נשלפות (ראו בהמשך).

  • שתלים ארוכים – כשהבורג המושתל בעצם הלסת הוא ארוך. עדיף שהבורג יהיה ארוך ועבה ככל שניתן, כדי שתהיה לו אחיזה חזקה ויישאר יציב לאורך זמן רב.

  • שתלים קצרים – כשהבורג המושתל בעצם הלסת הוא קצר. ישנם מצבים בהם עצם הלסת לא מספיק גבוהה או רחבה עבור שתל ארוך: בלסת העליונה הסינוס יכול להתפשט ולהותיר כמות מועטה של עצם, ובלסת תחתונה - קירבה לעצב הלסת עשויה למנוע ביצוע שתלים בעלי האורך הנדרש. במקרים מסוג זה משתמשים בשתלים קצרים. שתלים קצרים מחזיקים מעמד פחות זמן משתלים ארוכים. לכן לרוב משתמשים בהם כחלק מתהליך השיקום הכולל, למשל: שמים שתל קצר במקום שאי אפשר לשים ארוך, ומחברים אותו לשתלים ארוכים יותר כדי לחזק ולייצב אותו. ניתן להשתמש בסוג זה של שתלים גם במקרים בהם יש חוסר בעצם ולא ניתן לבצע בניית עצם או הרמת סינוס. השימוש בשתלים קצרים לא מתאים לכל מקרה וחשוב להשתמש בשיטה זו רק בעת הצורך ובשילוב שתלים נוספים.

  • שתלים זוויתיים – שתלים שמוחדרים לעצם בזווית. בדרך כלל מדובר בשתלים ארוכים. שימוש בסוג זה של שתלים מתאים כשיש חוסר עצם ואין ברירה אחרת. אלו שתלים שניתן לבצע רק בין שתלים ולא בין שיניים. שתלים מסוג זה הם פחות חזקים ויציבים ומבוצעים רק במקרים בהם זו האופציה היחידה. אורך חייהם של שתלים זוויתיים קצר מזה של שתלים רגילים, וביצוע רשלני של הטיפול עלול לגרום לנזק בלתי הפיך. לכן חשוב לקבל הערכה מקיפה מרופא/ת שיניים מנוסה בביצוע שתלים ושיקום. כישוריו/ה, ניסיונו/ה ויכולתו/ה של הרופא/ה להפעיל שיקול דעת נכון בתכנון הטיפול הדרוש ובביצועו, יכולים לעשות את ההבדל בין טיפול מוצלח לטיפול כושל.

  • כתרים קבועים – כתרים שמתחברים למבנה על גבי השתל ומהווים בעצם תחליף לשן הטבעית. ישנם כתרים מוברגים וכתרים מודבקים. כתרים מוברגים עדיפים כיוון שהם חזקים ויציבים יותר, אך לעיתים זווית השתל לא מאפשרת הברגה, ואז משתמשים בכתרים מודבקים. זהו התחליף הנוח, העמיד והאסתטי ביותר לשיניים חסרות, אך עלותו גבוהה מזו של תותבות נשלפות.

  • תותבת נשלפת – פלטה שמתחברת לשתלים בעזרת טיק-טקים או על גבי פס מתכת. זהו פיתרון נוח יותר מתותבות רגילות, כיוון שהתותבות הנשלפות קטנות ויציבות יותר. בנוסף, הן אינן מכסות את החך ולכן לא מפריעות לחוש הטעם ולא גורמות ליובש בפה. עלות התותבות הנשלפות קטנה מזו של כתרים קבועים, אך יש להסירן לפני השינה. יש ללבוש תותבת זמנית במשך 4 חודשים לפני מעבר לתותבת נשלפת.

  • השתלת עצם – במקרים בהם עצם הלסת צרה מכדי לתמוך בשתל, מבצעים השתלת עצם. הטיפול מבוצע תחת הרדמה מקומית. העצם המושתלת היא לעיתים של אותו מטופל/ת, מאיזור אחר בפה, ולעיתים משתמשים בתחליף עצם. לאחר טיפול זה יש להמתין בין 4-8 חודשים לפני שניתן לבצע את השתלת השיניים.

  • הרמת סינוס - במקרים בהם העצם חלשה או צרה מכדי לתמוך בשתלים עליונים, מחדירים לאיזור הסינוס תוספת של עצם. כשיש חוסר קטן בעצם מבצעים הרמת סינוס סגורה: בעת ביצוע ההשתלה, מחדירים עצם לאיזור הסינוס דרך החור בו יושם השתל. הרמת סינוס סגורה מבוצעת בתוך הפה בעזרת הרדמה מקומית. אם החוסר בעצם גדול מבצעים הרמת סינוס פתוחה: מחדירים עצם לאיזור הסינוס דרך חתך בלחי. הליך זה מבוצע בדרך כלל בהרדמה מקומית בלבד - רק במקרים מורכבים מבוצע תחת הרדמה מלאה. אחרי הרמת סינוס פתוחה יש להמתין כ-6 חודשים עד שניתן לבצע השתלה ולאחר מכן כ-4 חודשים נוספים עד שניתן ליצור כתר או תותבת זמניים.

שלבי הטיפול

לאחר ביצוע הערכה ותוכנית טיפול על ידי רופא/ת השיניים, השלב הראשון הוא בדרך כלל ההשתלה עצמה. הניתוח מבוצע במרפאה, לרוב בביקור אחד. במקרים בהם יש צורך לבצע בניית עצם או הרמת סינוס, נדרשים שני ביקורים.

 

אם העצם מספיק חזקה, ניתן לבצע כתרים זמניים כבר ביום ההשתלה. כיוון שלוקח כמה חודשים לשתלים להיקלט ולחניכיים להחלים, מתקינים ראשית כתרים זמניים, שמטרתם להקל על המטופל/ת לאכול ולדבר במהלך תקופת ההחלמה. במהלך ההחלמה נפיחות החניכיים יורדת וצורתן משתנה. לכן יש לחכות שיחלימו במלואן לפני ביצוע מדידות עבור כתרים קבועים – אחרת ייווצר מרווח בין הכתר לחניכיים, דרכו ניתן לראות את השתל ובו עלול להצטבר מזון.

 

אם השתל לא מספיק יציב או העצם חלשה מדי, יש להשאיר את השתלים מכוסים על ידי החניכיים 3-6 חודשים לפני התקנת הכתרים. במהלך תקופה זו השתלים מתחברים לעצם הלסת והחניכיים מחלימות מהטיפול. על המטופל/ת ללבוש שיניים תותבות זמניות או גשר ולאכול רק מזון רך במשך כמה שבועות.

 

בשלב השני, חושפים את השתלים במידה ויש צורך, ויוצרים ומתאימים את הכתרים או התותבות הקבועות שיחוברו לשתלים. ידרשו לכך מספר תורים במהלכם יוכנו תבניות של הפה ותיבדק התאמת השיניים החדשות לפה בשלבים שונים של יצירתן. בדיקות אלו נחוצות כדי להבטיח שגודלן, צורתן, צבען וזויתן של השיניים החדשות יתאימו לשאר השיניים ולפניו של המטופל. שלב זה אורך בין 4 ל-8 שבועות. הטיפול כולו (כל השלבים ביחד) אורך לרוב 5-8 חודשים, אך יכול להתארך אם יש צורך בטיפולים בעצם או בחניכיים.

תכנון נכון - גורם מכריע בהצלחת השיקום

כיום כל רופא/ת שיניים יכול/ה לבצע טיפול בשתלים דנטליים, אך לא לכל רופא/ה אותה רמה של ניסיון, מיומנות ויכולת תכנון. הצלחת טיפול מסוג זה תלוייה במשתנים רבים ושונים: עובי וחוזק העצמות בפה, קליטת השתלים בעצם, מיקום וזווית נכונה של השתלים והשיקום שעליהן, ועוד. בכל שלב בתהליך, פרט שמשתבש יכול להכשיל את הטיפול כולו – לכן כל כך חשוב שהרופא/ה שמבצע/ת את הטיפול ת/יהיה בעל/ת הכישורים והניסיון המתאימים.

 

שתלים שמוקמו בעצם לא מספיק חזקה או בזווית לא נכונה יכולים לגרום לנזק בפה העולה על זה שהיה לפני הטיפול. זיהומים, שברים ואפילו נזק עצבי – כל אלו יכולים להיגרם כתוצאה מתוכנית טיפול לקויה או ביצוע רשלני.

 

ד"ר כרמי מבינה היטב את חשיבות מיקומם הנכון של שתלים, ואת הטיפול המורכב הנדרש לאחר השתלה לא מדויקת. ידע נרכש זה מאפשר לה למקם כל שתל במיקום מדויק ובאופן מיטבי, כך שהשיקום שיורכב מעליו יתפקד כשורה ולאורך זמן, הן מבחינה אסתטית והן מבחינה פונקציונלית (יכולת דיבור ויכולת לעיסה). לד"ר כרמי ניסיון רב גם בהתמודדות עם בעיות במבנה הפה, שמגבילות את אפשרויות מיקום השתל.

 

לפני תחילת כל טיפול שיקומי בפה, על הרופא/ה לבצע הערכה מקיפה של מצב הפה ובריאותו/ה הכללית של המטופל/ת. במרפאת השיניים בתל אביב, ד"ר כרמי ראשית בודקת מספר גורמים על מנת להחליט האם טיפול בשתלים מתאים עבורכם כלל. תישאלו לגבי מצבכם הבריאותי – האם נוטלים תרופות כלשהן, סובלים ממחלות כלשהן וכדומה. כמו כן, תבוצע בדיקה של בריאות החניכיים, השיניים ועצמות הפה. עבור הבדיקה נדרשים גם צילומי רנטגן וסי.טי.

 

במידה וטיפול מסוג זה מתאים במקרה שלכם, נבצע שיחת ייעוץ בה נדון בתוכנית הטיפול המומלצת ואפשרויות נוספות, אם קיימות. ד"ר כרמי יוצרת תוכנית טיפול מותאמת אישית עבור כל מטופל/ת, תוך לקיחה בחשבון של צרכיו/ה וציפיותיו/ה וכמובן של כל הגורמים שצויינו לעיל. נשמח להסביר ולענות על כל שאלה, כדי שתוכלו לקבל החלטה מיודעת בביטחון.

 

השתלת השיניים במרפאתנו מתבצעת בעזרת המכשור המתקדם ביותר, שמסייע למקם את השתלים במיקום ובזווית האופטימליים. במהלך הטיפול ד"ר כרמי מבצעת מעקב תקופתי צמוד על מנת להבטיח החלמה וקליטה של השתלים כראוי. בעת יצירת השיקום שיורכב על גבי השתלים, היא משקיעה מחשבה רבה בעיצוב שיקום שאינו רק מתפקד באופן מיטבי בדיבור ובלעיסה, אלא גם נוח, אסתטי ועונה על ציפיות המטופל/ת. הצלחת הטיפול הן מבחינה פונקציונלית והן מבחינה אסתטית חשובה לנו מאוד ואנו עושים את מירב המאמצים לספק תוצאה איכותית שתשפר את אורח חייכם ותעניק לכם ביטחון.

bottom of page