אורתודונטיה
רוב הטיפולים האורתודונטיים (יישור שיניים) מתחילים בטווח הגילאים מ-9 עד 14. בגיל זה הילדים עדיין גדלים, וניתן להשפיע על עמדת השיניים וגם לכוון את גדילת הלסתות כך שתיווצר סביבה טובה יותר לצמיחת השיניים, להשגת התוצאות הטובות ביותר. לעיתים יש צורך בטיפול מוקדם יותר, בסביבות גיל 7-8, וזאת במקרים בהם טיפול מוקדם עשוי למנוע התפתחות בעיות חמורות יותר בעתיד, ולקצר ולפשט את יישור השיניים בשלב מאוחר יותר. בגיל זה חשוב לבדוק את הילד בפעם הראשונה על מנת לאבחן בעיות הדורשות טיפול מוקדם.
יישור השיניים מתבצע באמצעות מכשירים אורתודונטים רבים ומגוונים: פלטות שונות, מכשירי הרחבה המודבקים בפה, מכשירים פונקציונליים המשפיעים על גדילת הלסתות, "רסן" חיצוני מסוגים שונים ומכשירים קבועים, הנקראים סמכים אורתודונטים ("ריבועים" או ״גשר״).
הטיפול האורתודונטי נמשך כשנתיים בממוצע, והצלחתו תלויה בשיתוף הפעולה של הילד/ה ושל הוריו/ה. המטופל/ת חייב/ת לשמור על היגיינה טובה ועל שלמות המכשירים, לפעול לפי הוראות השימוש ולהקפיד להגיע בזמן לטיפול שנקבע לו/ה. שיתוף הפעולה חשוב גם לאחר סיום הטיפול הפעיל, מאחר ולשיניים יש נטייה לחזור לעמדה הקודמת שלהן ויש צורך בשמירה על תוצאות הטיפול לאחר סיומו בעזרת מכשיר קיבוע ו"פלטה" לשמירה, לאורך שנים רבות לאחר סיום הטיפול. לכן ממשיך/ה המטופל/ת לבוא לביקורות מסודרות לפחות שנתיים לאחר סיום הטיפול האורתודונטי הפעיל, על מנת לוודא שתוצאות הטיפול האורתודונטי נשמרו.
מהי אורתודונטיה ?
אורתודונטיה (אורתו=ישר, דונטיה=שיניים) היא תחום מומחיות ברפואת שיניים, המתמחה באבחון, מניעה וטיפול בבעיות הקשורות למיקום השיניים, מבנה הלסתות ומבנה הפנים בכלל, וידועה בשם הרשמי: אורתודונטיה ואורתופדיה של הפנים, הלסתות והשיניים.
כאשר את/ה לוקה בליקוי סגר, השיניים, השפתיים ו/או הלסתות שלך אינן נסגרות כראוי. כתוצאה מכך, יתכן כי השיניים שלך תהיינה עקומות, המנשך יהיה לקוי והלסתות תיראינה בלתי מאוזנות. על מנת לתקן ליקויי סגר, משתמשים האורתודונטים בסמכים ממתכת, פלסטיק או חרסינה המודבקים על השיניים, בפלטות נשלפות עם או בלי חלקי מתכת, בעזרים שונים המודבקים על גבי השיניים או מורכבים מחוץ לפה ולעיתים גם נעזרים באביזרים אורתופדים ו/או ניתוחיים על מנת להשפיע על מיקום וגדילת הלסתות.
טיפול אורתודונטי עשוי להביא לשינוי בריאותי ואסתטי, ולחיוך בריא ומושך, המשפר את ההופעה והביטחון העצמי שלנו.
מיהו אורתודונט?
אורתודונט/ית, או מומחה/ית ליישור שיניים ולסתות, עבר/ה הכשרה לבצע אבחנה, מניעה וטיפול בליקויים בעמדת השיניים ובגדילת הלסתות. לימודי האורתודונטיה, בארץ ובעולם, נמשכים בין שלוש לארבע שנים מעבר ללימודי רפואת השיניים. תנאי הקבלה להתמחות זו הינם מדוקדקים ומחמירים במיוחד. ההתמחות כוללת כ-2000 שעות הוראה עיוניות וכ-3000 שעות קליניות, התוכנית כוללת לימודים מתקדמים בתחומי המדע הביו-רפואי, מדעי התנהגות ומדעי יסוד. המתמחה באורתודונטיה רוכש/ת מיומנות מורכבת הנדרשת לטיפול ומעקב אחר תנועת השיניים ולבקרת התפתחות הפנים. במהלך הלימודים הקליניים מטפלים המתמחים במגוון רחב של מטופלים תחת השגחה של מומחים. כל זאת עוד לפני מבחני המומחיות התובעניים.
רשימת המומחים מופיעה באתר האגודה האורתודונטית בישראל:
מהן הסיבות לבעיות אורתודונטיות?
מרבית הבעיות האורתודונטיות הן תורשתיות. דוגמאות לבעיות גנטיות מסוג זה הן: צפיפות שיניים, רווחים בין השיניים, שיניים בולטות, עודף או חוסר שיניים ובעיות בגדילת הלסתות. ליקויי סגר נוספים הם נרכשים או מושפעים מסביבה. במלים אחרות, הם מתפתחים עם הזמן. סיבות אפשריות לליקויים הנרכשים הן מציצת אגודל או אצבע, דחיפת לשון או ליקוי בבליעה, נשימה דרך הפה, מחלות שיניים, היגיינת פה לקויה, נשירה מוקדמת או מאוחרת של שיני חלב, איבוד שיניים קבועות, תאונות, תזונה לקויה, או בעיות רפואיות מסוימות. לעיתים, ליקוי סגר גנטי מחמיר בעקבות בעיה נרכשת. אף על פי כן, ללא תלות באופי הבעיה, מרבית הבעיות ניתנות לטיפול הולם על ידי אורתודונט/ית מומחה/ית.
חשיבותה של אבחנה
אף אם מתגלה בעיה כלשהי, יתכן כי האורתודונט/ית לא י/תמליץ על טיפול מיידי. יתכן כי הרופא/ה של ילדכם י/תנקוט בגישת "נמתין ונראה", תוך מעקב תקופתי אחר צמיחת השיניים הקבועות וגדילת הלסתות והפנים. עבור כל אדם הנזקק לטיפול, קיים מועד אידיאלי לתחילת הטיפול המבטיח את השגת התוצאות הטובות ביותר. האורתודונט/ית, בשיתוף עם רופא/ה מומחה/ית לרפואת שיניים לילדים, יוכלו להמליץ להורה מתי המועד המומלץ לתחילת הטיפול האורתודונטי.
תזמון הטיפול:
טיפול מוקדם – ״כשנגיע לגשר נעבור אותו״
לעיתים, עשוי האורתודונט/ית לגלות בעיה המחייבת טיפול מוקדם. טיפול מוקדם עשוי למנוע את התפתחותן של בעיות חמורות יותר בעתיד, ולקצר ולפשט את יישור השיניים בשלב מאוחר יותר. באופן כללי, טיפול מוקדם מתבצע עם מכשירים אורתודונטיים אשר מכוונים את גדילת העצמות הצעירות ויוצרים סביבה טובה יותר עבור השיניים הצומחות. במקרים מסוימים, האורתודונט/ית י/תצליח להשיג בשלב זה תוצאות שאינן ניתנות להשגה לאחר שלב גדילת הפנים והלסתות.
מדוע חייבים כל הילדים להיבדק ע"י אורתודונט לא יאוחר מגיל 8?
בגיל 8 לרוב הילדים ישנה מערכת שיניים הכוללת כבר שיניים קבועות (בוגרות) שבקעו בעקבות נשירה של שיניים נשירות (חלביות) ושיניים נשירות (חלביות) שעדיין לא התחלפו. בשלב זה, יכולים האורתודונטים לזהות בעיות קלות בצמיחת הלסתות והשיניים, כאשר שיני החלב עדיין נמצאות בפה. חשיבות הדבר היא בכך שבעיות אורתודונטיות מסוימות הן קלות יותר לפתרון לאחר גילוי מוקדם, ולכן ככלל עדיף לא לחכות לסיום החלפת כל שיני החלב בשיניים קבועות לפני בדיקה אצל אורתודונט.
מה אם ילדי הוא מבוגר יותר?
גם אם ילדך מבוגר מגיל 8, חשוב ביותר כי ייבדק על ידי אורתודונט/ית בהקדם האפשרי. למעשה רוב הטיפולים האורתודונטיים הפעילים מתחילים בטווח הגילאים מ-9 עד 14. כמובן, כל מקרה נבחן ומטופל באופן ספציפי. אך ככלל, מאחר שהילדים עדיין גדלים, זהו טווח הגילאים האופטימלי להשגת התוצאות הטובות ביותר במהלך טיפול אורתודונטי.
לעולם לא מאוחר מדי להתחיל - גם המבוגרים הולכים עם "גשר"
בשנים האחרונות הטיפול במבוגרים הפך להיות להיט בארץ ובעולם. היום ללכת עם "גשר" על השיניים במבוגרים הפך למקובל ושכיח בארצות רבות, ומבוגרים רבים מנצלים את ההזדמנות לשפר את המצב הבריאותי והאסתטי של שיניהם.
ישנן היום טכניקות חדשות המאפשרות הופעה אסתטית ביותר במהלך הטפול האורתודונטי:
1. סמכים שקופים במקום סמכי מתכת המקטינים את נראות הגשר החיצוני הסטנדרטי.
2. אורתודונטיה בלתי נראית, או סמכים לינגואלים, היא שיטה שבה הסמכים האורתודונטים מודבקים מהצד הפנימי של השיניים ואינם נראים כלל, והיא מתאימה לטיפול בכל הבעיות האורתודונטיות.
3. שיטת הקשתיות השקופות שהמתרפא מרכיב על שיניו וגם היא אסתטית ביותר וניתן להשתמש בה למרבית הטיפולים האורתודונטים של המתרפא המבוגר. למידע נוסף על טיפול מסוג זה
הטיפול במבוגרים הינו לרוב מורכב יותר כיוון שהוא מצריך עבודת צוות של רופא/ת השיניים הכללי, האורתודונט/ית ופריודונט/ית (רופא/ת שיניים מומחה/ית למחלות החניכיים). טיפול אורתודונטי עשוי להצליח כמעט בכל גיל, כי שיניים, עצמות וחניכיים בריאות מגיבות היטב לטיפול האורתודונטי. לעולם לא מאוחר מדי לפתח חיוך בריא ויפה.
מדוע הטיפול הוא כה חשוב?
שיניים עקומות או צפופות הן קשות לניקוי ותחזוקה נאותה. בעיות מסוג זה עלולות להוביל לעששת, מחלות חניכיים ונשירת שיניים. כמו כן, יחסי סגר לקויים עלולים לגרום לשחיקה מוגברת של מעטפת השיניים, קשיי לעיסה ו/או דיבור, לחץ מוגבר על העצם התומכת ורקמת החניכיים, ובעיות במפרקי הלסת. ללא טיפול, מרבית הבעיות הללו מחריפות. טיפול אורתודונטי לתיקון בעיה מסוימת עשוי להיות זול יותר מטיפול שיניים לצורך תיקון בעיות שיניים חמורות יותר העלולות להתפתח בעתיד.
בנוסף לכך, קיים ההיבט הרגשי של חיוך לא אסתטי. חוסר הביטחון במראה עלול לגרום לירידה בהערכה העצמית. ילדים ומבוגרים הסובלים מליקויי סגר שלא טופלו עלולים לחיות את חייהם ללא חיוך, תוך הסתרת השיניים באמצעות כיווץ שפתיים נצחי או יד המגנה על הפה.
במה כרוך הטיפול?
האורתודונט/ית מספק/ת מכשירים המותאמים אישית למטופל/ת, כגון "גשר", קיבוע או מכשירי תיקון אחרים, בהתאם לבעיה המטופלת. המכשיר האורתודונטי, מלבד היותו עדין ומורכב, משמש גם כמאגר של חיידקים ושל שאריות מזון העלולים לגרום לעששת, לנזק לזגוגית השן (כתמים לבנים) ולדלקת חניכיים. לכן, בזמן הטיפול המטופל/ת צריך/ה להתרגל לרמת ניקיון שאולי לא היה/היתה מורגל/ת אליה לפני תחילת הטיפול, כמו צחצוח שיניים במברשות שונות, שימוש בשטיפות פה מיוחדות ותכשירים שונים עתירי פלואור. פלואור הוא מרכיב חשוב ביותר בשטיפות פה מוצלחות כיוון שהוא יעיל בחיזוק זגוגית השן ובמניעת היצמדות חיידקים אליה, מה שתורם מאוד במניעת העששת. בנוסף, על המטופל לבקר בתכיפות רבה יותר אצל רופא השיניים והשיננית.
מהו משך הטיפול?
כל מקרה שונה ממשנהו. באופן כללי, השימוש ב"גשר" נמשך מספר שנים, ולעיתים הטיפול יכול להתארך מעבר לצפוי. משך הטיפול נקבע בהתאם לחומרת הבעיה ושיתוף הפעולה של המטופל/ת והקפדה על הוראות האורתודונט/ית.
הטיפול הצליח? תלוי בך!
טיפול אורתודונטי מבוסס על מעורבותו של המטופל/ת. הצלחתו של טיפול אורתודונטי תלויה בעיקר בשיתוף הפעולה של המטופל/ת: המטופל/ת חייב/ת לשמור על המכשירים, לפעול בדיוק לפי הוראות האורתודונט/ית לגבי שימוש במכשירים האורתודונטיים, ולהקפיד על היגיינת פה נאותה. במהלך יישור השיניים ישנם מאכלים רבים העשויים לשבור את המכשיר האורתודונטי או לגרום לעיוותו. כל גרימת נזק למכשיר עשויה לגרום לעיכוב בטיפול ולהוצאה כספית נוספת.
מטופלים המקפידים על היגיינת הפה (צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי), נמנעים ממזון קשה ודביק, מקפידים על שימוש ברסן בהתאם להוראות, מגיעים לפגישות במועדים המתוכננים, מסיימים בדרך כלל את הטיפול בזמן ובהצלחה. כמו בכל טיפול רפואי אחר, גם כאן אי אפשר להבטיח מראש 100% הצלחה, אפילו אם הטיפול התנהל כשורה, אולם מקרים אלו הינם יחסית נדירים.
האם תמיד יהיו לי שיניים ישרות?
לשיניים יש נטייה לחזור לעמדה הקודמת שלהן ולכן יש צורך בשמירה על תוצאות הטיפול לאחר סיומו. לאחר הסרת ה"גשר", מרבית המטופלים מקבלים רטיינר (קיבוע) מודבק ו/או נייד על מנת לשמור את השיניים במקומן הנכון. משך השימוש ברטיינר ייקבע על ידי האורתודונט/ית.
מרבית המטופלים נמצאים במעקב של האורתודונט/ית במהלך שלב הרטנציה (הקיבוע) – זאת על מנת להבטיח את שימור תוצאות הטיפול האורתודונטי. כשאת/ה לא שומר/ת על התוצאה, המצב הקודם חוזר!
מיהו/י מומחה/ית ליישור שיניים ולסתות - אורתודונט/ית?
מומחה/ית ליישור שיניים ולסתות (אורתודונט/ית) בישראל הינו רופא/ת שיניים בעל/ת רישיון תקף לעסוק ברפואת שיניים, שלמד/ה בתוכנית התמחות בארץ או בחו"ל במוסד המוכר על ידי המועצה המדעית של ההסתדרות לרפואת שיניים (הר"ש) ועבר/ה בהצלחה את בחינות המומחיות מטעם משרד הבריאות. לכל מומחה/ית ישנה תעודה מטעם משרד הבריאות או המועצה המדעית של הר"ש המעידה על היותו/ה מומחה/ית וכן מספר תעודת המומחה/ית.
האם קיימת סכנה לשיניים בטיפול יישור שיניים?
הסיכון לשיניים בטיפול יישור שיניים הוא קטן ביותר. בהעדר היגיינה טובה תתכן דלקת חניכיים או היווצרות כתמים לבנים באזורים הסמוכים לחניכיים. לכן, בתקופת יישור השיניים חשוב מאוד לשמור על ניקיון השיניים.
לעיתים רחוקות ביותר עלול טיפול יישור שיניים להביא לספיגת קצה השורש של השן. טיפול יישור שיניים נכון ותקין מקטין את הסיכון בספיגת שורש השן על ידי הפעלת כוחות מבוקרים, ביצוע צילומי ביקורת של השיניים ועל ידי ביצוע טיפול יישור שיניים קצר ככל האפשר.
האם יש הגבלות רפואיות לטיפול אורתודונטי?
טיפול אורתודונטי אינו נחשב טיפול פולשני. עם זאת, במצבים של בריאות לקויה, מחלות כרוניות או קבלת טיפולים סיסטמיים, יעשה הטיפול לאחר ייעוץ עם הרופא/ה המטפל/ת.
הרגלים מזיקים כגון עישון כבד או שחיקת שיניים אצל מבוגרים, מציצת אצבע או דחיפת לשון אצל מתבגרים, עלולים לעכב את הטיפול או אפילו למנוע השגת מטרותיו. לא מומלץ לעבור יישור שיניים ממושך בנוכחות מחלת חניכיים ועישון כבד. הריון אינו מהווה מגבלה לטיפול יישור שיניים.
לפעמים כדאי ורצוי לטפל בהרגלים המזיקים קודם או במקביל לטיפול יישור השיניים, למשל סיוע וטיפול אצל קלינאי תקשורת.
מה מרגישים בזמן הטיפול האורתודונטי?
כמו במקרים רבים אחרים ההתחלה היא החלק הקשה. בימים הראשונים תיתכן רגישות של השיניים, יתכן שפשוף קל של החלק הפנימי של הלחיים בסמכים, ולעיתים קשה ללעוס מאכלים קשים. אולם בתום התקופה הראשונה קיימת הסתגלות מוחלטת, פרט להרגשת לחץ קל בשיניים במשך ימים ספורים לאחר הביקור במרפאה.
בהצלחה!
הוראות לאחר הדבקת מכשור קבוע
בשעה טובה בפיך הודבקו סְמָכים ("קוביות") ואולי גם טבעות. על אף שהכוח המופעל על השיניים הוא חלש מאוד, בימים הקרובים יתכן ותחוש/י רגישות בשיניים וזה נורמלי!
עד שהפה מתרגל לנוכחות שלהם, הסמכים עלולים לגרום שפשוף של הצד הפנימי של הלחיים והשפתיים. במקרה כזה, אפשר לגלגל כדור שעווה קטן וללחוץ אותו סביב הסֶמֶך המגרֶה. עדיף לשים את השעווה אחרי האכילה וצחצוח השיניים ולפני השינה. השעווה אינה מזיקה אם בולעים אותה בטעות. במקרה חירום ניתן להשתמש גם בגומי לעיסה (ללא סוכר).
מה לעשות?
-
לנַקות, לנַקות, לנַקות...
-
צחצוח השיניים והחניכיים חשוב ביותר לקבלת תוצאות טובות. יש לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום, ובמיוחד לפני השינה. ישנה חשיבות רבה לזמן הצחצוח ולא רק לטכניקה בה הוא נעשה. מומלץ להקפיד על לפחות שלוש דקות בכל צחצוח. חוסר שמירה על היגיינת הפה עלול לגרום לכתמים או אפילו חורים בשיניים ולדלקות חניכיים. יש להקפיד במיוחד לנקות את האיזור שבין המכשיר והחניכיים.
-
לפני השינה ולאחר צחצוח השיניים, מומלץ לשטוף את הפה בחומר מיוחד המכיל פלואוריד.
-
חוסר הקפדה על צחצוח שיניים בזמן טיפול אורתודונטי הוא סיבה מספקת להפסקת הטיפול.
-
בתקופת הטיפול יש להקפיד על ביקורת תקופתית אצל רופא/ת השיניים הכללי והשיננית אחת לשישה חודשים (או ע"פ הוראות הרופא/ה).
-
יש להקפיד להגיע למרפאה לביקורות וטיפולים בזמן, על פי הנחיית הרופא/ה על מנת למנוע גרימת נזק לשיניים ולרקמות התומכות שלהן.
מה לא לעשות?
-
בתקופת הטיפול יש להימנע ממאכלים הנדבקים לשיניים (כגון גומי לעיסה, סוכריות טופי). כמו כן, אין לנגוס במאכלים קשים במיוחד (כגון גזר, תפוחי עץ, גרעינים), אלא יש לחתוך אותם לחתיכות לפני אכילתם. אי הקפדה על אכילה נכונה עלולה לגרום לשבירה של המכשיר ובעקבותיה לעיכוב בטיפול, חוסר נוחות וכן לפעמים תוספת בעלות הטיפול.
-
אם סֶמֶך מתנתק, יש לשמור אותו על מנת שניתן יהיה להדביקו מחדש במרפאה.
-
חוסר הקפדה על היגיינת הפה, שבירות מרובות של המכשיר או אי הופעה בזמן לטיפול לתקופות ממושכות עלולים לגרום להפסקת הטיפול האורתודונטי בטרם עת.