רוב האנשים שוחקים או מהדקים שיניים מעת לעת. שחיקה שמתרחשת לעיתים רחוקות לא גורמת לזק משמעותי. כששחיקה או הידוק שיניים מתרחשים על בסיס קבוע זה נקרא ברוקסיזם. שחיקה או הידוק שיניים תכופים גורמים לנזקים כבדים לשיניים, מפרקי הלסת ושרירי הלעיסה ובסופו של דבר לפגיעה רב מערכתית במערכת הלעיסה.
למה אנשים שוחקים שיניים?
שחיקה והידוק שיניים קשורים במרבית המקרים ללחץ, חרדה ועיתות מצוקה. גורמים נוספים הם טיפול תרופתי, מנשך לא תקין , ליקוי שינה (כמו הפסקות נשימה במהלך השינה) ולעיתים מדובר בתופעה שמקורה אינו ידוע. שחיקה והידוק שיניים מתבצעים מתוך שינה באופן תת מודע ואינם ניתנים לשליטה.
מכיוון שהתופעה מתרחשת בזמן השינה, מרבית האנשים אינם מודעים לכך. סימנים לכך יכולים להיות כאבי ראש עמומים תכופים, כאב במפרק, כאבי שרירים וקושי לפתוח או לסגור את הפה. לעיתים בן או בת הזוג יכולים להעיד על שחיקה.
למה שחיקת שיניים מזיקה?
שחיקה או הידוק שיניים תכוף גורם לנזקים קשים למערכת הלעיסה. שברי שיניים, סדקים בשיניים, התרופפות השן עד אובדן שיניים. בשחיקה משמעותית ניתן לראות עם הזמן ירידה בגובה השיניים עד גדמים קטנטנים. במצבים אלו יש גם קריסה במימד הסגרי של השיניים מה שמוביל לבעיות מפרקים ואובדן גובה הפנים – כלומר שינוי במראה הפנים. במצבים אלו יש צורך בטיפול הכולל כתרים, גשרים, טיפולי שורש ועוד על מנת להחזיר את המנשך למקום שהיה בו.
מה אפשר לעשות על מנת למנוע שחיקת שיניים?
בשלב הראשון חשוב להתאים מגן שיניים הקרוי סד לילה לזמן השינה. ישנם מספר סוגים של סדים כאלו על פי המלצת הרופא. במידה והשחיקה קשורה ללחץ ומתח, חשוב לנסות ולטפל בגורמי הלחץ. לפנות לטיפול מתאים, לעסוק בפעילות ספורטיבית ולעיתים גם טיפול תרופתי. אם קיימת הפרעת שינה חשוב לבדוק זאת ולטפל גם בה במקביל.
חשוב מאוד לכל שוחקי ומהדקי השיניים להימנע מדברים הגורמים לפעילות יתר של מערכת הלעיסה כמו לעיסת מסטיקים, החזקת דברים בפה (כמו עפרון או אטבים), אכילת פיצוחים ואכילת מזון קשה מאוד.
במידה ויש הידוק או שחיקת שיניים מתרחשים במהלך היום (למשל בישיבה ממושכת מול המחשב), יש לשים לב לכך ולהרגיל את הלשון להיות בעמדת מנוחה על החיך כדי למנוע זאת.
במצבים של כאבי שרירים ופרקים חריפים משלבים לרוב טיפול תרופתי כגון וליום שמטרתו להרפות את השרירים, טיפול פזיותרפיה וקומפרסים חמים לשחרור השרירים.
במקרים מורכבים, בהם לא ניתן לבצע מגן שיניים לשעות הלילה קיים שימוש בבוטוקס שמטרתו להחליש את שרירי הלעיסה ואת עוצמת השחיקה.
שחיקת שיניים קיימת במקרים רבים גם בילדים. מרבית הילדים מפסיקים לשחוק את השיניים כשגדלים. שחיקת שיניים בילדים לרוב אינה גורמת לבעיות מיוחדות אך יש צורך בבדיקות שגרתיות ומעקב אצל רופא שיניים מומחה לילדים. בילדים מבוגרים יותר לעיתים יש צורך במגן שיניים לשעות הלילה.